sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Ystävyydestä


Hyvää sunnuntaita

Viime kerralla pohdin halauksen tärkeyttä. Nyt pohdin sitä, mitä ystävyys oikeasti on.
Facebookissa meillä on kavereita. Onkohan kaveri-sana englanninkielisessä versiossa friend? En tiedä. Kaverin ja ystävän merkityksen ero suomenkielessä on kai aika selvä. Ja sitten on vielä tuttavat. Ja tietysti rakkaat.
Kaveria moikataan kadulla ja ehkä jutellaan niitä näitä. Mitä kuuluu ja hyvää päivää kirvesvartta ja noin.
Ystävälle pitäisi voida soittaa vaikka keskellä yötä ja kertoa, että elämässä joku asia on nyt ihan päin pyllyä tai, että on niin onnellinen, että on pakko puhua jollekin. Siis ystävälle. Vastaako ystävä yöllä puhelimeen? Kehtaanko edes soittaa? Tuskinpa. Voin laittaa  herkistyneenä jonkun facebook-viestin. Jota ehkä harmittelen  aamulla, enkä saa sitä enää peruutettua. Sehän on kamalaa. Pyöriskelen sitten tuskissani : mitä tulikaan kirjoitettua.
Mutta oikea ystävä  kestää toisen fiilisjutut, olivatpa ne mitä tahanssa.
Minä olen huono uskoutuja . Nykyään. Olen joskus nuorempana kertonut vähän liikaakiin omia ajatuksiani ja tuntemuksiani. Ja tavallaan on tullut turpaan. Syvintä sisintäni en availe. Ja olen hyvin varovainen. Onko se hyvä vai paha? Huonoa varmaan , jos jää tuumailemaan itsekseen liian suuria asioita. Niiden on saatava pulpahtaa ulos, muuten pamahtaa. Kirjoittaminen on yksi tapa. Mutta päiväkirjankin kirjoittamisen olen jättänyt.

Päiväkirja on ystävä. Entäs blogi . Sehän on julkista tekstiä. Facebook-päivityksistä puhumattakaan.
Minulla on facebookissa vain 74 kaveria. Joillain on satoja. Joskus tuntuu kuitenkin, että minun olisi syytä käydä nuokin 74 läpi ja poistaa ne, jotka eivät kirjoittele ainakaan minulle mitään. Tai , jotka muuten vaan aikojen kuluessa ovat muuttuneet kavereista tuttaviksi. Mielipiteitten vaihto facebookissa on piristävää - välillä. Ja sen keskustelufoorumin erinomaisen hyvä puoli on se, että sieltä voi hypähtää pois milloin vaan.
Jos istun ystävien kanssa vaikka baarissa ja tekisi mieli lähteä kotiin, ei se ehkä olekaan niin yksinkertaista. Muut vaativat selitystä lähdölle. Mutta facebookin kavereitten joukossa on tietysti oikeita ystäviä. Tosin muutamat lähimmät ystäväni eivät facebookissa ole. Heitä tapaan face to face. Ja sitten jutellaan ja nautitaan toistemme seurasta.

Eilisen päivän vietin ystävien kanssa Tallinnan-risteilyllä. Ystävyytemme perustuu entiseen työkaveruuteen. Tunnelma oli katossa ja nauru kaikui. Vähän itkettiinkin.
Ja mikä on ystävyyden mitta? Ihan varmasti luotettavuus ja kunnioitus. Ja se, että voin olla ystävän kanssa oma itseni. Mutta , jos en osaa. Tarkoitan, että kuuntelen kyllä, kun ystävä kertoo omaa asiaansa. Kun tulee minun vuoroni, jätänkin helposti kertomatta ehkä tärkeimmän.
Kun olen muutamankin kerran kokenut nolaamisen menen nykyään  supisuppuun, enkä  enää kerro mitään. Ja nolatuksi tulemisen tunne on hyvin henkilökohtainen. Nolaaja ei kenties itse sitä huomaa.
Tunnen itseni naurettavaksi. Ehkä syyttä, mutta se tunne jää.

Olen siis tietysti onnellinen ystävistäni. Viime viikolla tapasin myös  kaksi. Olimme kesällä 90 vuotta täyttävän ystävämme luona. Nämäkin molemmat naiset entisiä työkavereita.
Ystäviä voi löytää myös vanhempana. Tai löytää nuoruuden ystäviä uudelleen. Aina tulee pettymyksiä,niiltä ei voi välttyä. Silloin on astuttava eteenpäin, unohdettava . Hyviä ihimisiäkin on. Sekä naisissa että miehissä.
Huono kuuntelija:
- antaa ensimmäisen neuvon ennenkuin toinen on päässyt edes alkuun
-keskeyttää tämän tästä
-kysyy ja utelee kaikenlaista
- olettaa tai tietää, mitä toinen aikoo sanoa
-ei millään malttaisi kuunnella vaan kertoo, miten itselle tai tuttavalle kävi

Hyvä kuuntelija:
-keskittyy kuuntelemiseen ja valitsee sopivan ajan ja paikan
- ei puhu samaan aikaan puhelimessa, ei lakkaa kynsiään,eikä mieti raha-asioitaan
-istuu mukavasti eikä ole janoinen tai nälkäinen
-ei keskeytä, riitele eikä väittele
-kysyy, jos ei ymmärrä
- ei tuputa neuvoja vaan kuuntelee
-kunniottaa toista ja varoo ennakkoasenteita
- on aito

Kumpi sinä olet? Hurraa kaikille äideille tänään ja muillekin ihmisille . Kevät tulee ja kesäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti