sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Muutamia ajatuksia

Huhheijaa!
Pankki on päättänyt muistaa meitä eläkkeellejääviä pienellä jos ei nyt ihan kultaisella, mutta lämpimällä kädenpuristuksella : saamme 2 ja puolen kuukauden palkan lähtiessämme .
Iloinen uutinenhan se on. En voi kieltää.
Mutta mutta. Pieni kiukku kuitenkin tuli mieleen. Näin siis houkutellaan vanhoja pois työelämästä.
Minähän olin jo päätökseni tehnyt ja raha tulee kuitenkin Siis hyvä! Mutta tiedän niitäkin, jotka ovat kahden vaiheilla.
Kestääkö kantti sitten jatkaa, kun on oikein rahaa tarjottu .
En tiedä, kaksipiippuinen juttu kaikin tavoin. Maan hallituskin haluaa ,että ihmiset tekisivät töitä vanhemmaksi. Mutta työnantajat pelaavat ihan omaa peliään.

Moni on kysellyt, mitä alan sitten eläkepäivinä tehdä. En osaa vastata En ole tehnyt mitään suunnitelmia.
Ajattelen, että fiiliksen mukaan. Olen yleensä kova suunnittelemaan ja aikatauluttamaan, mutta nyt en.

Ehkäpä Hemulin runo Muumilaakson marraskuu-kirjassa kuvastaa tunnelmiani:

Kysyn, mi on onni -illan hiljaisuutta,
lämmin puristus tassun eikä muuta-
on onni purjehtia poies, jättää rannan muta,
ja meren suuri rauha sielussansa tuta.
Ah, mi on elämämme- se on uni vain,
suuri kumma virta välissä kukkulain.
Polulta eksyn, itseni araks tunnen-
mitä tehdä, kotia löydä kun en?
Elämän moninaisuus painaa niin kuin taakka.
Puristu tassuun, peräsin -odotan siihen saakka.

(koko kirjan ja siis runonkin suomentanut Kaarina Helakisa)

Seuraavaan kertaan.

5 kommenttia:

 1. Vaikeita juttujahan nuo ovat työnantajienkin puolelta. Paljon riippuu tietysti alastakin, että kuinka tärkeänä asiana siellä nähdään kokemus ja vuosien/vuosikymmenten ammattitaito, mikä lähtee samalla oven avauksella työntekijän jäädessä eläkkeelle. Joillakin alalla työnantajat ajattelevat varmaan saavansa enemmän vastinetta rahoilleen (maksamille palkoilleen) silloin kun työntekijät ovat nuorempia ja usein vielä edullisempia yritykselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, Leevi. Johan se Vartianenkin on tätä moneen kertaan sanonut: vanhempien työntekijöitten tuottavuus on nuoria huonompi.
   Mutta ei se välttämättä ole ihan suoraviivaisesti noin. On reippaita vanhuksia ja toisaalta ihan löysiä nuoria. Ja päinvastoin.
   Mutta jos jaksaa ja on innostunut työstään niin kyllä pitäisi saada jatkaa. Mutta vanhempi työntekijä on toki kalliimpi. Nuoren kanssakin on omat vaikeudet: ennenkuin hän oppii työnsä kunnolla (ja on sitten tuottavampi ja tehokkaammpi) menee siihenkin aikaa. Kaikille pitäisi olla mahdollisuuksia ja valinnanvaraa. Ei ole myöskään oikein, että vanhat jäävät kiinni työpaikkaansa eivätkä lähde millään. Ja nyt puhutaan tavallisisita töistä, ei paaveista eikä presidenteistä tai kuninkaallisista, jotka pitävät asemansa kuolemaansa asti. Noin yleensä.

   Poista
 2. Hei, eksyin blogiisi sattumalta ja pakko kehua, kirjoitat miellyttävällä tavalla selkeää tekstiä. Itse olen urapolkuni alussa (alle 25 vuotias) nainen mutta etsin jatkuvasti kokemuksia muilta naisilta työelämästä. Jatka ihmeessä kirjoittamista, sinulla on sana selkeästi hallussa. Kirjoitat myös ajankohtaisesta näkökulmasta, kun urien pidentäminen on valokeilassa mutta sitten toisaalta yritykset antavat ymmärtää jotain muuta..

  Aurinkoista kevään odotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaani 8.4. 2013

   Tervehdys toiselta "eksyjältä" En muista missä surffailin kun sattumalta löysin blogisi. Olet Taina toiminnan naisia kun jaksat ja viitsit pitää blogia.
   Minä olen jo voisiko sanoa, eläköitynyt siinä mielessä, että työelämä on historiaa.Yli kolme vuotta taitaa olla jo eläkevuosia menossa. Otin aikanaan ns "sivistyneen irtisanomisen" monen muun eläke ikää lähestyvän kanssa.
   Tuo urien pidentäminen on mielestäni harhakuva.Pankki on harrastanut vanhempien irtisanomia kymmeniä vuosia. Monesti se on ollut fuusioiden yhteydessä helppoa; on saatu jo ennen eläkeikää naisia talosta ulos. Jotkut ottivat uuden työn tai kouluttautuivat toiseen ammattiin. Mielestäni nuorien tulisi saada työpaikka ja kokemusta.
   Olen huomannut,että osa nuorista vaihtaa työnantajaa melko tiuhaan mikä 70-luvulla oli harvinaista. En tiedä olenko väärässä?
   On mukava kuulla tuntojasi kun lähestyt tuota päivää...
   Ihanaa kun ei tarvitse aikatauluttaa elämäänsä työn mukaan. Menoja voi valita mielen, terveyden ja olotilan mukaan.
   Voi lueskella vaikkapa koko iltapäivän kevätauringon valossa tai antaa omien ajatusten liikkua auringonsäteiden mukana.

   Tulppaaninsipuleita odotellessa kaikille hyvää kevättä ja työssä jaksamista !

   Poista
  2. On kiva lukea kommentteja. Aina,kun niitä tulee,huomaan,että voisin kyllä kirjoittaa useamminkin. "Kohti eläkepäiviä" saa ehkä jatkoa "Päiviä eläkkeellä "

   Poista